"We geloven echt dat ervaringsdeskundigen elkaar het beste kunnen helpen."
We zijn dit begonnen omdat we dit zelf ook nodig hebben
Support Groep is een initiatief van mensen die zelf hebben geworsteld met ziekte en aandoeningen. Door er over te praten en de verbinding aan te gaan met mensen die hier ook mee te maken hebben leren we er beter mee omgaan. Herstel is een uitdagend proces. We konden ons optrekken aan de mensen die al wat verder in het proces waren. En toen wij zelf wat stappen hadden gezet merkten we dat andere mensen behoefte hadden om contact met ons te hebben.
"Amersfoort ziet belang belang van ervaringsdeskundige.''
We hebben de beschikking over een ruimte op het Stationsplein in Amersfoort en daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee. Amersfoort is de plek in Nederland waar lotgenootschap sterk gestimuleerd wordt.
Dat komt omdat Amersfoort de vestigingsplaats is van patiëntenorganisaties, medische fondsen, zorgverzekeraars en hun toeleveringsbedrijven, behandelcentra, belangenverenigingen en adviesbureaus voor de zorg. De erkenning van het nut van ervaringsdeskundigheid heeft een grote vlucht genomen en door de push van de bovenstaande bedrijven en organisaties in Amersfoort een stevige plek in de stad veroverd.
Vorig jaar was er zelfs een grote buitententoonstelling gewijd aan het thema en toonden de foto's op diverse pleinen in de stad dat ervaringsdeskundigen er in de zorg echt bij horen. Niet gek dus dat het trefpunt waar lotgenoten elkaar bemoedigen met hun ervaringsdeskundigheid in Amersfoort plaatsvindt!
Het werkt echt! Samen sta je sterker
Elkaar helpen door ervaringen te delen! Waarom werkt dat?
Mensen met dezelfde aandoening of trauma hebben er baat bij elkaar te ontmoeten. Dat is zelfs evidence based! Dat betekent: het is wetenschappelijk bewezen effectief voor het herstel!
Mensen zijn en blijven sociale wezens. In een omgeving waar je voelt dat je niet begrepen wordt of waar je ervaart dat je niet gezien wordt, levert dat mensen frustratie en verdriet op. Anders zijn ten opzichte van je naasten zadelt mensen op met een onbegrepen en niet erkend gevoel.
Als je ziek bent, verslaafd of getraumatiseerd dan is dat nog al wat. Contacten hebben met mensen die dit ook meemaken, de fellows (gangbaar woord voor lotgenoten), kan je dat emotioneel en mentaal verder brengen.
‘De dokter heeft de kennis en een ervaringsdeskundige de wijsheid.’
Mensen die hetzelfde doormaken kunnen elkaar het echte verhaal vertellen. Dit omdat ze het zelf doorleefd hebben. Een behandelaar of arts heeft dat niet.
Arts en behandelaar zijn onmisbaar om de behandeling of therapie te geven maar dat is iets anders dan de drager zijn van een aandoening, of verslaafd te zijn of rond te lopen met trauma. Zie het als het schil tussen kennis en wijsheid. De dokter/ behandelaar heeft de kennis en een ervaringsdeskundige de wijsheid. Het gaat dan om meer dan het medisch oplossen van de aandoening. Voor empathie, erkenning en gezien worden ontmoet je fellows.
Je hebt iets en de buitenwereld vindt daar wat van.
Het stigma valt mensen vaak nog het zwaarst. Stigmatiseren houdt in dat een groep mensen of naasten je een label opplakken en daar een sterk oordeel over heeft waardoor je je buitengesloten voelt. Je hebt iets en de buitenwereld vindt daar wat van. Het gevoel van onveiligheid maakt het een grote stap om er openlijk voor uit te komen dat er iets aan de hand is. Het is vaak ook pas door contacten met fellows dat mensen deze stap durven te zetten.
Ook geloven mensen niet dat ze kunnen herstellen, met name bij zo iets hardnekkig als verslaving. Na ontmoeting met een ervaringsdeskundige die zelf uit verslaving is gestapt en voor herstel heeft gekozen, komt het geloof en de hoop er wel.
Maar ook is er veel oordeel en vooroordeel als mensen een geestesziekte hebben en daar episodes in doormaken. Juist dan heb je behoefte aan mensen die weten wat het is en er een weg in hebben gevonden. Je fellows kunnen je dan vanuit hun ervaringen wel begrijpen en je steunen.
Emoties durven tonen
Getraumatiseerde mensen hebben eveneens baat bij het ontmoeten van elkaar. Ze staan vaak op en gaan naar bed met hun herinneringen. En hun dagelijks leven wordt onderbroken door herbelevingen. Ze hebben iets unieks meegemaakt en voelen zich daarmee alleen. Daar zorgt connectie met een fellow voor de openbaring dat ze niet de enige zijn die dit hebben. Fellows weten wat het is als je leven draait om gebeurtenissen uit het verleden die voelbaar levend zijn in gedachten en zelfs lichamelijk zorgen voor spanningen en bevriesmomenten. Niet zelden haken kennissen, collega’s en familieleden af als de trauma's opkomen en je gaan hinderen in je leven. Maar ook de mensen die trouw zijn en op wie je hebt kunnen bouwen, voelen niet wat je van binnen meemaakt. Fellows doen dat wel.
Weer aan het werk gaan
Er is de wens om de omgeving niet altijd de emoties te laten zien terwijl er dagen zijn dat je de gordijnen liever niet open doet. Dan is het fijn om omringd te zijn met mensen die hetzelfde doormaken. In een omgeving met ervaringsdeskundigen zijn woorden niet nodig om elkaar te begrijpen.
Weer aan het werk gaan na arbeidsuitval en te maken hebben met de worstelingen van het re-integratieproces zijn zware periodes. Deze komen na het te ziek zijn waardoor je bent uitgevallen en de daar opeenvolgende behandeling of therapie. Er is de wens om de omgeving niet altijd de emoties te laten zien terwijl er dagen zijn dat je de gordijnen liever niet open doet. Soms, zoals al eerder genoemd. Dan is het fijn om omringd te zijn met mensen die hetzelfde doormaken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb